Om oss

Om Handjord av Kullsand

Butiken

Handjord av Kullsand är ett litet företag med tillverkning av premiumlakrits, fina konfektyrer och lyxiga chokladprodukter. All tillverkning sker för hand av ekologiskt certifierade råvaor utan tillsatser. Ekocertifieringen är vi mycket stolta över, det betyder att ALLA ingredienser vi använder kommer från ekologiskt godkända odlingar. Vi använder endast de finaste råvarorna för att få den bästa smaken utan tillsatser i form av konserveringsmedel, emulgeringsmedel, konsistensgivare, färgämnen och aromer.

Eftersom våra produkter har en intensiv och äkta smak räcker det ofta med en eller två bitar. De komplexa smakerna stannar kvar länge. 

All tillverkning sker i den lilla stugan i Vattholma. Våra produkter kommer du lättast i kontakt med genom att besöka vår webbshop, Salsta Slottskafé, UNT:s webbshop, någon av våra återförsäljare, någon av de REKO-ringar vi finns med på (Sök på Facebook) eller att du hör av dig till oss.

Sedan 2020 driver vi även kaféet på Salsta slott. Här serverar vi goda smörgåsar, lunch och ekologiskt fika som vi bakar själva. Vi har även ekologisk glass från Sänkdalens gård och Pipers glace. En av glassarna från Pipers innehåller vår lakritssirap, det är vi såklart superstolta över!

På Salsta slott finns mängder av spännande aktiviteter till exempel afternoon tea, guidade rundvandringar, konferenser, barnkalas, konserter, lunch eller middag med mordgåta, bröllop och fest för att nämna några. Läs mer här eller kontakta oss för mer information.

Om Maria Kullsand

Jag som driver företaget heter Maria Kullsand och har mer än 15 års erfarenhet av konfektyrtillverkning och produktutveckling. Jag har jobbat på stora och små konfektyrföretag i Sverige med många typer av produkter. Jag älskar choklad och den njutning jag upplever av spännande kombinationer av intensiva smaker och spännande texturer. Därför är det så roligt när jag nu har möjligheten att utveckla och tillverka mina egna favoriter.

Jag älskar också att baka så när möjligheten dök upp att driva kafé på Salsta slott blev valet inte svårt. Nu har jag hjälp av flera exceptionellt duktiga medarbetare och kaféet är öppet fredag till söndag hela året. Vi har även mycket bokningar i form av fester, bröllop, middagar, luncher, konferenser mm.

Vår tillverkning finns i Vattholma utanför Uppsala

Hur vi jobbar med hållbarhet

Handjord av Kullsand jobbar ständigt med att förbättra vårt miljöarbete på många nivåer. Här är några punkter:

Råvaror

Allt vi tillverkar i ”fabriken” är ekologiskt. Det betyder att alla våra råvaror är ekocertifierade och att vi kontrolleras varje år av ett fristående kontrollorgan (HS certifiering) att vi följer reglerna. Vi gör det för att vi är övertygade om att ekologiskt är ett mer hållbart sätt att producera livsmedel.

Vi har valt miljövänliga förpackningar med så lite plast som möjligt. Vi jobbar med att påverka leverantören att byta till nedbrytbar plast i fönstren på påskartonger och pralinaskar.

Utrustning

När utrustning ska köpas in väljer vi material som håller länge och är återanvändningsbara och/eller återvinningsbara i så stor utsträckning som möjligt. Vi använder återanvändningsbara spritspåsar. Rostfritt stål och silikon väljs före plast.

Återvinning

Allt avfall sorteras, väldigt lite hamnar i brännbart. Det mesta är kartong och plast som lämnas till återvinning. Vi slänger så lite som möjligt av råvaror och produkter men någon enstaka gång går det åt skogen så vi behöver kompostera och det gör vi i familjens kompost som sedan används i vår trädgård till odling av grönsaker mm. Allt torkpapper och alla bakplåtspapper komposteras också. Inventarier som vi inte längre behöver i vår verksamhet, säljs eller lämnas för återbruk.

Vatten

Vi använder så lite vatten som möjligt. Diskar i diskmaskin om det går och har en fettavskiljare som separerar fettet från avloppsvattnet. Fettet komposteras.

Kemikalier

Vi använder endast några få kemikalier och målet är att de ska vara miljömärkta.

Hygien
Platshandskar används endast där det är nödvändigt i det dagliga arbetet.

Energianvändning

Produktionslokalerna är små, välisolerade och värms upp med elektrisk golvvärme till ca 15 grader. Elektrisk utrustning används så energieffektivt som möjligt.

Transporter

Vi väljer cykel eller kommunala transportmedel i första hand. Leveranser till kunder sker antingen med ovanstående transportsätt eller med bil om vi har vägarna förbi. Vi samordnar beställningar både till och från oss i den utsträckning det går för att minska transporter.