Kvällsfika på Salsta slottskafé 22 september kl. 18-20.

Kafeét håller till i Vinterträdgården på Salsta slott.

Kom och ta en kvällsfika i den magnifika miljön!

Vi serverar slottsbakat, 100% ekologiskt, supersmarrigt fika som varierar beroende på vad vi känner för att baka, men oftast finns det macka, bulle, tårta, chokladboll, morotskaka, glass mm. Det finns alltid några allergivänliga och/eller veganska alternativ. Drycker vi brukar erbjuda är kaffe, te, smoothie, läsk, cider och festis.

Berättarkväll kl. 19. Lars Karlsson, professor i arkeologi berättar på temat ”Roms palats, Tessin och Salsta” Ingen entré, men för att hålla begränsning på antal besökare krävs förbokning av plats på info@salsta-slott.se.

Varmt välkomna!

”Fabriken”

Butiken

I den lilla stugan i Vattholma tillverkas alla godsaker. Vi har inga bestämda öppettider men det går bra att handla om vi är hemma. Kolla innan! Webbshopen är alltid öppen.

REKO Storvreta & Vattholma 24 september

Till REKO-utlämningen den 24 september erbjuder Handjord av Kullsand potatis, honung och underbara godsaker där smaken sitter i hantverket och de fina råvarorna. Swish: 123 670 19 65 Skriv REKO OCH DITT NAMN som meddelande

• Obesprutad POTATIS av sorten Magda. 10kg för 110 kr eller 5kg för 60kr.

• NYSLUNGAD HONUNG från våra bin, 250 g i praktisk kladdfri squeezeflaska, 60 kr (nyslungad ”raw” honung kristalliserar efter några veckor och blir grynig vid förvaring i rumstemperatur, frys in eller värm försiktigt om du vill ha den flytande längre).

HONUNG från våra bin, 350 g, 65kr

• Ekologisk LAKRITSSIRAP med hög halt lakritsextrakt från Kalabrien, passar fint till glass, desserter, bakning mm, 350g, 80kr

• Ekologisk SALT KOLASÅS, ljuvlig kolasås som passar fint till glass, frukt, desserter, bakning mm, 350g, 80kr

• Ekologiskt LAKRITSPULVER, 100% lakritsextrakt från Kalabrien, 150g 125kr.

• Ekologisk LAKRITS med hög halt lakritsextrakt från Kalabrien, 120g, 50kr

• Ekologisk RÖKT LAKRITS med ekologiskt rökt vetemjöl från Larsbo Lantgård och hög halt lakritsextrakt från Kalabrien, 120g, 50kr

• Ekologiska LAKRITSCHOKLADKULOR Mjölkchokladdragerad lakrits rullad i lakritspulver,120g, 50kr

• Ekologisk LAKRITSMANDEL Mjölkchokladdragerad sötmandel rullad i lakritspulver, 120g, 50kr

• Ekologisk FUDE SALT MANDEL Mjölkchokladfudge med hackad, rostad mandel och havssalt, 120g, 50kr

• Ekologisk SALT KOLAFUDGE Smakrik fudge med salt och vanilj, 120g, 50kr

• Ekologisk LAKRITSFUDGE Söt och gräddig fudge med lakrits, 120g, 50kr

• Ekologisk CHOKLADFUDGE Mörk kolachokladfudge, 120g, 50kr

• Ekologiska CHOKLADKAKOR 100 g, 55 kr/st:

Mörk choklad 70%

-Mjölkchoklad 40%

-Vit choklad 30%

-Mörk mjölkchoklad med havssalt 56%

Beställ i Facebook-gruppen och hämta i Storvreta eller Vattholma 24 september.

Pralintillverkningskurs 24 september

Pralintillverkning på Salsta Slott Torsdag 24 september

Lär dig några av chokladens hemligheter genom att gjuta egna praliner med lyxiga fyllningar

Torsdag 24 september kl. 18-21

Inehåll

På kursen får du lära dig att behärska chokladtemperering, tillverka olika typer av fyllningar samt olika tekniker för att dekorera dina konstverk.

När? Torsdagen den 24 september kl. 18-21

Var? Salsta slott, Vattholma

Vem? Inga förkunskaper krävs men meddela eventuella allergier och/eller andra matpreferenser vid anmälan. Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av pralintillverkning.

Kursmaterial

Vi använder oss av förstklassiga ekologiska råvaror och du får med dig en fin pralinask med 12st handgjorda praliner som ni gjort tillsammans på kursen samt recept.

Bra att veta

Förkläden finns att låna på kursen men ta gärna med ett par tofflor/inneskor och hårsnodd till långt hår.

Ledaren

Maria Kullsand har nästan 15 års erfarenhet av sockerkonfektyr och choklad. hon har jobbat med produktutveckling på både små och stora konfektyrföretag under hela sitt yrkesliv och har således bred kunskap om råvaror, kemi och processer. Maria har också gått flera chokladkurser. Sen några år tillbaka driver hon sin egen choklad- och konfektyrtillverkning i Vattholma.

16 ekologiska praliner

Upplägg

I kursen ingår:
-Chokladtemperering
-Tillverkning och smaksättning av chokladtryffel
– Tillverkning av andra typer av pralinfyllningar
-Gjutning av pralinskal
-Olika tekniker för att dekorera praliner

Salsta slottskafé 3-4 oktober kl. 10-16 – Kanelbullens dag!

Kafeét håller till i Vinterträdgården på Salsta slott.

Söndagen den 4 oktober är det kanelbullens dag, vi firar hela helgen och laddar upp med de mest fantastiska ekologiska bullarna som vi bakar på slottet samma morgon.

Vi serverar slottsbakat, 100% ekologiskt, supersmarrigt fika som varierar beroende på vad vi känner för att baka, men oftast finns det macka, bulle, tårta, chokladboll, morotskaka, glass mm. Det finns alltid några allergivänliga och/eller veganska alternativ. Drycker vi brukar erbjuda är kaffe, te, smoothie, läsk, cider och festis.

Boka gärna visning av slottet (verkligen spännande!), läs mer på salsta-slott.se

Varmt välkomna!

Pralintillverkningskurs Lördag 24 oktober

Pralintillverkning på Salsta Slott Lördag 24 oktober

 

Lär dig några av chokladens hemligheter genom att gjuta egna praliner med lyxiga fyllningar

 

Läs mer och anmäl dig på sv.se

Innehåll

På kursen får du lära dig att behärska chokladtemperering, tillverka olika typer av fyllningar samt olika tekniker för att dekorera dina konstverk.

När? Lördag 24 oktober kl. 10-13

Var? Salsta slott, Vattholma

Vem? Inga förkunskaper krävs men meddela eventuella allergier och/eller andra matpreferenser vid anmälan. Kursen passar både nybörjare och dig som redan har erfarenhet av pralintillverkning.

Kursmaterial
Vi använder oss av förstklassiga ekologiska råvaror och du får med dig en fin pralinask med 12st handgjorda praliner som ni gjort tillsammans på kursen samt recept.

Upplägg
I kursen ingår:
-Chokladtemperering
-Tillverkning och smaksättning av chokladtryffel
– Tillverkning av andra typer av pralinfyllningar
-Gjutning av pralinskal
-Olika tekniker för att dekorera praliner

Bra att veta
Förkläden finns att låna på kursen men ta gärna med ett par tofflor/inneskor och hårsnodd till långt hår.

Ledaren
Maria Kullsand har nästan 15 års erfarenhet av sockerkonfektyr och choklad. hon har jobbat med produktutveckling på både små och stora konfektyrföretag under hela sitt yrkesliv och har således bred kunskap om råvaror, kemi och processer. Maria har också gått flera chokladkurser. Sen några år tillbaka driver hon sin egen choklad- och konfektyrtillverkning i Vattholma.

Läs mer och anmäl dig på sv.se

Läs mer och anmäl dig på sv.se

16 ekologiska praliner

Salsta slottskafé 31 oktober – 1 november kl. 10-16

Kafeét håller till i Vinterträdgården på Salsta slott.

Kom och ta en halloweenfika i den spöklika slottsmiljön!

Vi serverar slottsbakat, 100% ekologiskt, supersmarrigt fika som varierar beroende på vad vi känner för att baka, men oftast finns det macka, bulle, tårta, chokladboll, morotskaka, glass mm. Det finns alltid några allergivänliga och/eller veganska alternativ. Drycker vi brukar erbjuda är kaffe, te, smoothie, läsk, cider och festis.

Boka gärna SPÖKVANDRING! Läs mer här

Varmt välkomna!

Salsta slottskafé 5-6 december kl. 10-16

Julpraliner

Kafeét håller till i Vinterträdgården på Salsta slott.

Kom och ta en julfika i den vackra slottsmiljön!

6 december blir det julmarknad!

Vi serverar slottsbakat, 100% ekologiskt, supersmarrigt fika som varierar beroende på vad vi känner för att baka, men oftast finns det macka, bulle, tårta, chokladboll, morotskaka mm. Det mesta med jultema denna tid på året. Det finns alltid några allergivänliga och/eller veganska alternativ. Drycker vi brukar erbjuda är kaffe, te, smoothie, läsk, cider och festis.

Boka gärna visning av slottet, läs mer här

Varmt välkomna!

Hemgjord vaniljglass med hallon och lakritssirap

5 dl ekologisk mjölk
5 dl ekologisk vispgrädde
4 st ekologiska ägg
250 g ekologiskt socker
1 krm ekologiskt vaniljpulver

225 g ekologiska frysta hallon
Ekologisk lakritssirap

  1. Häll mjölk och grädde i en stor tjockbottnad kastrull.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver och häll i kastrullen.
  3. Värm under omrörning till 84 grader.
  4. Låt svalna och svälla till kylskåpstemperatur, helst över natten.
  5. Häll smeten (eventuellt i två omgångar) i en glassmaskin kör.
  6. Värm på medelvärme i en kastrull (Livsmedelsverket rekommenderar att hetta upp rejält om det är importerade hallon)
  7. Lägg upp glassen, skeda över varma hallon och ringla över lakritssirap.